Skip to content

Den blåvita geparden – Jönköpings nya kelgris

This story was originally published at JKPGLive.se on July 5, 2016. 

Vädret var inte på Somaliska BK:s sida den där dagen i slutet på april. Snöblandat regn föll över Rosenlunds IP i Jönköping. Men det bekom inte laget nämnvärt. Det här var dagen den nybildade föreningen väntat på sedan mitten av augusti 2015.

På konstgräset ställde Somaliskas startelva upp sig. På andra sidan mittlinjen stod Klevshults SK. Premiären i division 6 Jönköping Södra var redo att sparkas igång.

Runt planen hade en stor skara åskådare samlats. Det var feststämning. Bengaler tändes. Fyrverkerier steg mot Jönköpings mörka vårhimmel.

Somaliska vann öppningsmatchen med 8–3. Trepoängaren markerade starten på en succéartad vår för klubben.

*** 

Fyra personer från Somaliskas styrelse tar emot i det teglade omklädningsrummet på Rosenlunds IP. Om dryga halvtimmen drar dagens träning igång. Laget ska ladda upp inför den sista matchen innan sommaruppehållet. Återigen är det Klevshult som står för motståndet.

Inför matchen leder Somaliska serien och ser ut att redan i höst kunna ta klivet upp till division 5.

– Det var svårt att tro på det när vi var ute och sprang i vintras med 12–13 grabbar. Då tänkte vi ’’hur ska vi få ihop det här?’’ Sedan kommer vi till april och serien ska börja – då har vi 28 spelare, säger styrelseledamoten Abdulkadir Mahamed.

– Det har varit en sjukt snabb resa men lika spännande hela vägen.

Somaliska är den nyaste föreningen i ett Jönköping där det redan kryllar av fotbollsklubbar. Laget är bara ett i raden som startat upp med en tanke att lyfta fram bakgrunden hos merparten av klubbens spelare och medlemmar.

I Jönköping finns redan Assyriska IK som just nu leder division 3. Runt om i Sverige har Assyriska från Södertälje, Syrianska och nu senast Dalkurd rönt sportsliga framgångar.

Somaliska BK är ett av få lag i Sverige som tagit sitt namn från landet på Afrikas horn trots att det bor drygt 60 000 personer med somaliskt ursprung här.

Kunskapen om klubben har spridit sig till andra delar av Sverige. Laget har haft spelare från bland annat Göteborg som tagit sig de drygt 14 milen till Jönköping för att träna med klubben.

– Vi har också haft några som frågat om de kan använda vårt namn för att starta ett ungdomslag på andra orter, säger ordföranden Ridwan Dhiblawe.

Klubben visar stolt upp sin etniska bakgrund på lagdressen. De blåvitrandiga tröjorna symboliserar Somalias flagga, vilken är blå med en vit stjärna i mitten. På bröstet sitter loggan som består utav två geparder som håller en fotboll mellan sig. Nedanför sitter den vita stjärnan. Klubbmärket är inspirerat av Somalias vapensköld där två geparder står på varsitt spjut och tillsammans håller upp en sköld med den somaliska flaggan avbildad.

Men även om laget bär de Somaliska färgerna ser styrelsen klubben som ett gränsöverskridande projekt.

– Det är det som är det unika med det här laget. Även om vi är Somaliska SBK så är majoriteten [av spelarna] inte somalier, säger Amelia Hilmborn, styrelseledamot och pressansvarig i föreningen.

Samtidigt är det viktigt för klubben att behålla grundidéen till varför klubben startades.

– Självklart är tanken att det ska bli ännu mer mångkulturellt men ändå behålla de somaliska spelarna i laget så de känner stolthet i världen över den här loggan, säger Mahamed.

*** 

Tanken att starta en fotbollsklubb hade funnits hos flera av styrelseledamöterna under flera år. Förra året bestämde de sig till sist för att göra slag i saken. Efter många, långa möten såg föreningen dagens ljus 18 augusti. När det var dags att dela in de lokala fotbollsserierna hamnade Somaliska BK i division 6 Jönköping Södra.

Men den snabba resan har inte alltid varit spikrak. En stor del av de 28 spelarna tillhörde andra klubbar innan de anslöt till den nystartade klubben. Nu steg helt plötsligt en ny aktör in på fotbollsmarknaden och började leta förstärkningar.

– Men det slutade bra. Vi fick diskutera med andra klubbar. Vi var tvungna att rycka några spelare. Men de förstod det. Och vi gjorde det på ett fint sätt. Vi vill inte komma in och säga att nu bestämmer vi. Så funkar det inte, säger Dhiblawe.

Hilmborn fyller i:

– Sedan är det ju mänskligt att vara lite nervös och rädd för det som är okänt. Hade vi varit ett rutinerat lag inom Jönköping så hade vi väl också spärrat till oss och [tänkt] ’’oj, oj, oj, nu händer det något här’’. Det är nyttigt, det är hälsosamt.

Mustafa Mohamud, som tidigare tränat Jönköping Södras ungdomslag och Råslätt SK, rekryterades som tränare. 

På lagets hemmamatcher är det ofta runt 150–200 personer i publiken, vilket kan vara mer än när andra lokala lag högre upp i seriesystemet spelar hemmamatch.

Och fansen visar känslor.

I den tidiga seriefinalen mot Tord FC i juni var den jämna matchen länge mållös. Men när Somaliska satte 1–0 en bit in i den andra halvleken brast det för hemmafansen. Spelarna sprang mot sidlinjen samtidigt som supportrarna vällde in på planen. En klassisk TV-puckshög uppstod på den gröna mattan.

– Det är inte bara [i] våra hemmiljöer [som det pratas]. Det är även på arbetsplatser som man hör om Somaliska BK. Det har blivit mer av ett fenomen, säger Hilmborn.

– För oss hade det lätt kunnat vara Champions League-final varje gång vi spelar match. Och det är den känslan vi tar med oss.

*** 

När spelarna en efter en börjar klampa in i omklädningsrummet inför dagens träning går Dhiblawe ut till den närliggande planen. Det är snart avspark mellan Assyriska och Myresjö/Vetlanda i division 3.

Efter att domaren blåst igång matchen blickar Dhiblawe ut över planen.

– Om två år kanske några av dessa spelarna spelar hos oss, säger han med ett allvarligt eftertryck.

Dhiblawe har ett förflutet i såväl Råslätt SK som AIK:s ungdomsorganisation. Men efter att skador förstörde fotbollskarriären bor han sedan några år åter i Jönköping.

Här delar han sitt fotbollsintresse mellan sin roll som ordförande i Somaliska BK och som fotbollsdomare.

Och han har, tillsammans med övriga styrelsemedlemmar, stora förhoppningar för föreningen.

Framöver hoppas klubben kunna starta upp såväl ett B-lag som ungdomslag. Även ett damlag står på önskelistan.

Men just nu ligger fokus på herrarnas A-lag. Och resan ska inte stanna i division 5 eller 6. Dhiblawe vill betydligt mer än så.

– Jag vill att vi ska nå division 2.